Zeunerts

Norrlands första bryggeri

Zeunerts Bryggeri; mikrobryggeriet i Sollefteå. Här bryggdes öl i öppna jäskar och med mycket hantverk. Historien sträcker sig tillbaka till 1857 då bryggeriet slog upp portarna. Två år senare rekryterade man bryggmästare Christoffer August Zeunert från Bayern. Han skulle bidra med Bayersk hantverkskunskap och tradition men inspirerades också starkt av omgivningen i Sollefteå. De koppartunnor och öppna jäskar som Zeunert tog in var en central del av produktionen hela vägen fram till 2019 när produktionen i bryggeriet upphörde.

Kärt barn har många namn

Bryggeriet hette från början Bayerska ölbryggeriet, för att i slutet av seklet byta namn till Sollefteå Ångbryggeri. 1918 ändrades namnet till Sollefteå Bryggeri. 1993 fick bryggeriet en nystart under det anrika namnet Zeunerts.

En del av Kopparbergs Bryggerier

Zeunerts Bryggeri ägs idag av Kopparbergs Bryggeri AB – ett familjeföretag som till största del ägs av bröderna Peter och Dan-Anders Bronsman. Kopparbergs Bryggeri står fortfarande på samma plats där det byggdes för över 130 år sedan. Genom åren har många generationer av familjer från Kopparberg jobbat här och än idag är Kopparbergs Bryggeri arbetsplats för de flesta av stadens invånare. Läs gärna mer på kopparbergs.se.